donderdag 19 mei 2011

PERSOONLIJKHEID BEÏNVLOEDT TAALGEBRUIK

De manier waarop dat we denken, in het leven staan bepaalr de manier waarop je spreekt. Een introvert persoon praat trager, zachter en minder gevarieerd in toonhoogte dan iemand die extrovert is. Uit Amsterdams onderzoek blijkt nu ook dat introverte mensen minder abstracte taal gebruiken. Extraverte persoonlijkheden gaan dus meer interpreteren den introverte persoonlijkheden.

Interpreteer jij deze foto als iemand die verliefd is of als iemand die aan het kussen is? Als je het eerste kiest dan ben je een meer extraverte persoonlijkheid, wie voor de tweede optie gaat is een meer introvert persoon. Hoe zijn ze dit nu te weten gekomen? Wel, Camiel Beukeboom heeft bij 40 mensen enkele afbeeldingen laten zien die zij moesten beschrijven en bij iedereen werd een test gedaan of hij/zij introvert of extravert was. Uit deze test kon je afleiden dat de mensen met abstracter taalgebruik meer extraverte persoonlijkheden zijn. De introverte personen zullen eerder gewoon beschrijven wat ze zien en ze interpreteren het dus eigenlijk zo goed als niet.

De onderzoekers hebben twee verklaringen voor het verschil in taalgebruik bij introverte en extraverte mensen. Oorzaak één is dat extraverte mensen informatie meer op een globale manier verwerken. Deze losse manier van naar de wereld kijken zorgt voor een betere interpretatie en dat weerspiegelt zich in het taalgebruik. Introverte mensen verwerken de informatie daarentegen eerder gefocust en precies.
Oorzaak twee bestaat uit het feit dat Extraverte mensen beter zijn in de sociale omgang. Ze hebben geen schrik om hun subjectieve mening te verwoorden, terwijl een introvert persoon liever bij de feiten blijft zodat er geen of minder meningsverschillen aan te pas kunnen komen.

Ik denk dat ik hieruit mag afleiden dat ik eerder een introvert persoon ben. Ik vind dit wel moeilijk om van mezelf te zeggen. Als jij graag ook eens wil weten of je een introvert of een extrovert persoon bent? Doe de test !

woensdag 18 mei 2011

PRATEN MET DOLFIJNEN

Al jaren en jaren proberen mensen om dieren een taal aan te leren om zo te communiceren met de dieren zelf. Helaas is dit nog geen enkele keer gelukt. Nu is er een nieuw project met dolfijnen door Amerikaanse onderzoekers aan de gang. Het is de bedoeling om een eigen taal te creëren  gebaseerd op de geluiden die dolfijnen maken. Deze dieren zijn namelijk ook een van de meest intelligente diersoorten ter wereld. Ze hebben relatief grote hersenen en vertonen veel sociaal gedrag.

Tot nu toe is het wel al gelukt om dieren te leren begrijpen wat wij bedoelen met onze taal, maar het bleef altijd bij eenrichtingsverkeer. Dus het team van Denise Herzing ging op uittocht. Het eerste wat ze deden was de geluiden van een dolfijn (de Atlantische vlekdolfijnen in Florida) opnemen onder water. Hierbij kon bepaald worden dat het geluid van een dolfijn tien keer zo hoog kan gaan als dat van een mens.

Deze opnames werden dan uiteindelijk aan Thad Starner, een onderzoeker op het gebied van kunstmatige intelligentie aan het Georgia Institute of Technology in Atlanta. Hij probeerde alle tonen  en spraken te ontleden en vervolgens 8 zelfverzonnen woorden te verzinnen in "dolfijnentaal". De onderzoekers hopen dan dat de dolfijnen dit zullen nazeggen en dan kunnen ze een spraakherkenner voor deze dieren maken. Daarmee zou het misschien mogelijk zijn om de geluiden die de dolfijnen spontaan maken verder te analyseren op losse eenheden. Binnenkort kunnen we dus misschien een conversatie gaan voeren met een dolfijn ! Interresant !